Afvallen met medicatie

 In Medicatie, Nieuws

Afvallen met medicatie: hoe werkt dat?

Afvallen kan op tal van manieren. Natuurlijk zijn gezond eten en bewegen de belangrijkste eerste stappen. Maar soms heb je meer hulp nodig omdat het op deze manier niet lukt. Afvallen met behulp van medicatie is dan een optie. Er zijn diverse medicijnen op de markt die op doktersvoorschrift kunnen worden gebruikt als je wilt afvallen.

Wanneer is afvallen met behulp van medicatie een goed idee?

Afvallen met behulp van medicatie heeft vooral voordelen voor mensen die lijden aan gezondheidsklachten die veroorzaakt worden door hun overgewicht of obesitas. Voordat een arts afvalmedicatie voorschrijft, weegt hij allereerst de voor- en nadelen van het medicijngebruik tegen elkaar af. Hierbij wordt gekeken naar de gezondheidsvoordelen bij gewichtsverlies maar ook naar de mogelijke bijwerkingen van de medicatie. Ook is het belangrijk om te kijken of de medicatie om af te vallen te combineren is met eventuele andere medicatie die je al neemt. De medische geschiedenis van je familie wordt vaak ook doorgesproken. Alleen de wens om er ‘wat slanker uit te zien’ is zeker niet voldoende om te beginnen met medicatie om af te vallen.

Aan wie wordt medicatie om af te vallen voorgeschreven?

Over het algemeen wordt er door dokters alleen medicatie voorgeschreven om af te vallen aan mensen met een BMI van 30 en hoger óf aan personen met een BMI van 27 en hoger die aan overgewicht gerelateerde ziektes hebben (zoals een hoge bloeddruk of diabetes type 2). Niet iedereen met een te hoog BMI krijgt standaard medicatie. Zonder een verandering in bijvoorbeeld het eet- of beweeggedrag hebben medicijnen slechts een miniem effect.

Vervangt medicatie een gezonde levensstijl?

Het antwoord hierop laat zich al raden. Natuurlijk vervangt medicatie om af te vallen niet de gezonde eet- en leefgewoontes. Afvallen met medicatie werkt alleen als de medicatie gecombineerd wordt met een gezond voedingspatroon en regelmatig bewegen. Medicatie kan er voor zorgen dat de effecten van een gezonde levensstijl sneller invloed hebben op het gewichtsverlies. Zo raken de meeste mensen die medicatie nemen om af te vallen – zeker in het begin – meer en sneller gewicht kwijt.

Welke medicijnen zijn er verkrijgbaar?

Er zijn ontzettend veel preparaten op de markt die gouden bergen beloven. Veel preparaten laten je in korte tijd veel gewicht verliezen. Het probleem is echter, dat dit gewicht meestal voornamelijk uit vocht bestaat. Terwijl je natuurlijk geen water, maar vet kwijt wilt. De medicatie die in dit artikel genoemd wordt, is uitsluitend op recept via de huisarts of de specialist verkrijgbaar.

happy-healthy-dieet-banner

De top-5 afvalmedicatie

xenical

Xenical( 113,90)

Wat doet het medicijn?

Xenical sluist als het ware al het vet dat in je eten zit, direct af via de darmen. Normaal gesproken wordt overtollig vet opgeslagen in je lichaam. Met Xenical wordt het vet niet afgebroken maar meteen doorgesluisd.

Wat is de werkzame stof?

In Xenical zit de werkzame stop Orlistat. 120 milligram, op precies te zijn. Ook bij het afvalmedicijn Alli zien we Orlistat terugkomen, maar dan in een lagere dosering. Deze werkzame stof zorgt er voor dat je lichaam het vet uit eten niet af kan breken. Omdat het vet niet afgebroken wordt, verlaat het je lichaam via de ontlasting.

In welke gevallen kun je dit medicijn gebruiken?

Dit medicijn wordt over het algemeen voorgeschreven aan mensen met obesitas ofwel met een BMI van 30 of hoger.

Wat zijn de belangrijkste risico’s?

Het voordeel van Xenical is dat dit middel niet op de hersenen werkt. Daardoor heeft het geen gevaarlijke bijwerkingen. Als je geen dieet volgt, kan Xenical tot gevolg hebben dat je heel wat uren op de wc doorbrengt. Het vet komt er namelijk via die weg uit. De ontlasting kan olieachtig zijn – afhankelijk van hoe vet je eet. Neem Xenical dus alleen als je niet te veel vet voedsel eet.

orlistat

Orlistat (€ 107,19)

Wat doet het medicijn?

Orlistat is zowel de naam van het medicijn als de hierin gebruikte werkzame stof. Orlistat wordt gebruikt voor de behandeling van obesitas en ernstig overgewicht. Indien je een vetarm dieet volgt kan Orlistat bijdragen aan gewichtsverlies. Het medicijn zorgt er voor dat overtollig vet (zo’n 30 procent) niet wordt afgebroken, opgenomen en opgeslagen door je lichaam. Het vet verlaat je lichaam onverteerd via de ontlasting. Merknamen voor Orlistat zijn het hierboven beschreven Xenical 120 milligram en de hieronder genoemde Alli 60 milligram.

Wat is de werkzame stof?

De werkzame stof van dit medicijn heet eveneens Orlistat.

In welke gevallen kun je dit medicijn gebruiken?

Je kunt dit medicijn gebruiken bij obesitas en bij ernstig overgewicht indien er een risico is op ziektes die gerelateerd zijn aan overgewicht. Dit middel is niet geschikt voor kinderen en jongeren onder de achttien.
Wat zijn de belangrijkste risico’s?
De risico’s van dit middel zijn laag, aangezien Orlistat niet op de hersenen, maar in het maag-darmkanaal werkzaam is. Je kunt echter wel wat last krijgen van rommelende darmen en een olieachtige ontlasting. Hoe minder vet je eet, hoe minder last je hiervan hebt. Daarom wordt geadviseerd om Orlistat alleen in combinatie met een vetarm dieet te nemen.

Alli tabletten (€ 97,65)

Wat doet het medicijn?

Dit medicijn is eigenlijk helemaal te vergelijken met Xenical. Het enige verschil is dat Alli minder werkzame stof bevat: 60 milligram in plaats van 120 milligram. Ook Alli werkt niet op de hersenen maar op de maag- en darmstreek.

Wat is de werkzame stof?

De werkzame stof is Orlistat. Orlistat vermindert de opname van vetten die in voeding zitten. Ongeveer 30 procent van de vetten vinden onverteerd hun uitweg via de darm en ontlastig.

In welke gevallen kun je dit medicijn gebruiken?

Je gebruikt dit medicijn als je achttien jaar of ouder bent met een BMI van 30 of hoger. Het is ook te gebruiken indien je een BMI van 28 of hoger hebt waarbij je vanwege het overgewicht een risico loopt op bepaalde ziekten.

Wat zijn de belangrijkste risico’s?

Evenals bij Xenical zijn de bijwerkingen minimaal. De bijwerkingen die er zijn, kunnen vervelend zijn maar zeker niet gevaarlijk. Zo kun je last krijgen van de darmen en kan de ontlasting er vettig en olieachtig uitzien. Dit wordt versterkt naarmate het voedsel meer vet bevat.

Saxenda (€ 112,90)

Wat doet het medicijn?

Dit medicijn zorgt er voor dat het glucosegehalte van het bloed verlaagt wordt. Een te veel aan glucose kan erg schadelijk zijn voor onder meer het hart en de ogen. Het is een medicijn dat geïnjecteerd moet worden. Bij overgewicht zorgt Saxenda er voor dat je minder hongergevoel krijgt. Daardoor neem je minder calorieën in per maaltijd en val je sneller af.

Wat is de werkzame stof?

De werkzame stof van dit medicijn is liraglutide. Dit is een bekende glucose-verlagende stof. Na het eten zorgt deze stof er voor dat de hoeveelheid insuline in het bloed goed op peil blijft. Daardoor wordt er minder glucose aangemaakt door het lichaam.

In welke gevallen kun je dit medicijn gebruiken?

Dokters schrijven Saxenda voor aan mensen met diabetes of overgewicht.

Wat zijn de belangrijkste risico’s?

Voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, vermoeidheid en een onwel gevoel evenals roodheid en irritatie op de plek waar geïnjecteerd wordt. Ook kan het gebeuren dat je tijdelijk minder goed ziet en een droge mond krijgt.

mysimba

Mysimba (€ 256,90)

Wat doet het medicijn?

Dit medicijn is werkzaam in de hersenen en reguleert de voedselinname en het energiegebruik. Ze zorgen er voor dat je minder zin krijgt om te eten en dat je een energiebeperkt dieet gemakkelijker kunt volhouden.

Wat is de werkzame stof?

Dit middel heeft twee werkzame stoffen: naltrexonhydrochloride en bupropionhydrochloride.

In welke gevallen kun je dit medicijn gebruiken?

Dit medicijn is te gebruiken voor de bestrijding van overgewicht en obesitas (vanaf een BMI van 27)

Wat zijn de belangrijkste risico’s?

Bij het gebruik van Mysimba kunnen bijwerkingen zoals misselijkheid, braken, een droge mond, obstipatie en duizeligheid voorkomen.

Afvallen met medicatie: iets voor jou?

Lukt het je niet om af te vallen met behulp van sporten of een aangepast dieet? Wellicht zijn medicijnen dan een uitkomst. Bij recept-plichtige medicatie zal een arts altijd beoordelen of je voor afvalmedicatie in aanmerking komt.

happy-healthy-dieet-banner
RECENTE BERICHTEN

Laat uw reactie achter

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search

afvallen zonder dieet